De mooiste fietsroutes rondom Schoorl

De kop van Noord-Holland is bekend om zijn prachtige en diverse landschappen, dorpen en gebieden. Dit maakt de omgeving zeer geliefd bij fietsers. Een fietsroute die bij u past: niet te lang, niet te kort en passend bij uw interesses. Dus hebben wij een paar mooie fietsroutes in de omgeving van Schoorl voor u op een rijtje gezet. Met deze fietsroutes is een fijne fietstocht gegarandeerd.

Langs bloembollenvelden en duinlandschap

Deze route van 34,5 kilometer neemt u mee langs de prachtige uitzichten waar het Noord-Holland landschap bekend om staat. In ongeveer twee uur fietst u langs weilanden, bloemenbollenvelden, duinen en oud-Hollandse molens.

Het dorp Heiloo ligt op de route. Hier kunt u een bezoekje brengen aan de Onze Lieve Vrouw ter Nood kapel en de Genadekapel: bekende kapellen met een uitgebreide historie die nog steeds zeer populair zijn onder toeristen en bedevaartgangers. Een eindje verder bij Akersloot staat de korenmolen De Oude Knegt. Dit is een klassieke oud-Hollandse molen die er mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers prachtig bij staat. 

Verder neemt de route u mee langs verschillende bollenvelden en bloementuinen. Als deze in bloei staan is het gezicht adembenemend. Een stukje door de duinen mag natuurlijk ook niet ontbreken, en een hoogtepunt voor ons is het Alkmaardermeer, waar de nostalgie over bezoekjes aan zwemmeren gelijk naar boven komt. 

Langs het water in Noord-Holland

Op een klein eindje van Schoorl kunt u deze route fietsen. Deze route van ruim 47 kilometer loopt door veel verschillende dorpen, maar met name langs veel verschillende wateren. Fietsroutes met een focus op water zie je niet heel vaak. Dit is een ideale fietstocht voor waterliefhebbers en voor ervaren fietsers die eens iets nieuws willen proberen.

Een hoogtepunt op de route is het Park van Luna: een park van meer dan 100 hectare bestaande uit bos en water. Dit water, omringt door strand en ligweiden, is een populaire zwemplaats. Een fantastische plek om een frisse duik te nemen of gewoon even uit te rusten. De route loopt door langs de Ringsloot van de Berkmeer, het kanaal Alkmaar-Kolhorn en veel andere rivieren en beekjes. 

Tulpenroute door de kop van Noord-Holland

De bloeiende kleurrijke tulpenvelden zijn misschien wel het meest bekende uitzicht van Nederland. Een fietsroute langs de bollenvelden mocht dus natuurlijk niet ontbreken. Deze fietsroute loopt dwars door de Noord-Hollandse bollenstreek. In het voorjaar kunt u dus deze prachtige velden van dichtbij zien (en ruiken). 

Maar deze route heeft meer te bieden. De route loopt voor een groot deel langs de kust. Zo kunt u dus ook de koele zeebries voelen en genieten van het uitzicht over de Noordzee. Ook liggen er meerdere dorpen en steden op de route die eigenlijk te mooi zijn om niet even in af te stappen.

Met een lengte van 62,5 kilometer is deze route ook ideaal om onderweg ergens te picknicken of een hapje te eten bij een leuk restaurant dat u onderweg tegenkomt. Kortom: zeker de moeite waard!

Fietsroute langs land, zee en musea

In de omgeving van Schoorl zijn verschillende musea te vinden. Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft een uitgebreide collectie schilderkunst uit verschillende periodes en daarnaast een  expositie over de geschiedenis van de stad. Daarnaast zijn  er ook een aantal bijzondere musea zoals het Hollands Kaasmuseum, het Biermuseum en het Beatles Museum. 

Onderweg komt u langs een paar van de mooiste plaatsen in de omgeving. Zoals het Noordhollands Duinreservaat en Bergen aan Zee. De route beslaat een ruime 50 kilometer.

Audioroute Meesterwerk Nederlands landschap

Met de app Meesterwerk Nederlands Landschap kunt u  onderweg  luisteren naar verhalen en toelichting over de bezienswaardigheden die u bezoekt. Geniet van de informatie over het ontstaan van de duinen en de polders.

De noordelijke route is 28 kilometer en de zuidelijke route is 22 kilometer. Als u niets wilt missen van wat de omgeving te bieden heeft en graag alles wilt weten over dit prachtige gebied, dan zijn deze routes perfect voor u!

Heeft u ook zin gekregen om met de fiets erop uit te gaan bij de Schoorlse Duinen? Boek dan een vakantieverblijf op het park de Schoorlse Duinen. 

Vakantiehuizen op Park Schoorlse Duinen